Activitats 2006


DIMARTS 12 DE DESEMBRE DE 2006

DEBAT : UN FUTUR PER A LA SERRA DE GALLINERS

CICLE : ELS VALORS DE LA SERRA DE GALLINERS (IV) : (fulletó)

Els grups municipals de l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès estan convidats a exposar i debatre els seus projectes de futur per a la Serra de Galliners i el rodal de Sant Quirze del Vallès.

Lloc i hora : Centre cívic Masía Can Feliu (C/ Eduard Toldrà s/n) de Sant Quirze del Vallès a les 19,30 hores.

Organització: ADENC i Sant Quirze del Vallès Natura.

Col·laboració : Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.

Entrada lliure.


DIUMENGE 12 DE NOVEMBRE DE 2006

TROBADA FESTIVA A SANT FELIUET DE VILAMILANYS

Amb la participació del grup d’animació Bufanuvols, i activitats per a totes les edats, diverses entitats de Cerdanyola, Bellaterra, Les Fonts, Rubí, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat i Sant Quirze del Vallès, organitzen una diada festiva per a sol·licitar la protecció dels espais naturals de la Serra de Galliners (dins de la Via Verda)

Llocs de sortida:

  • SANT QUIRZE DEL VALLÈS : 9 hores. Plaça de la Vila
  • CERDANYOLA/BELLATERRA : 9 hores. Estació FF.CC. de Bellaterra
  • LES FONTS : 9 hores. Plaça de l’Esglesia de Les Fonts
  • RUBÍ : 9 hores. Era de Ca n’Oriol
  • SABADELL : 8,15 hores. Estació FFCC de Sabadell Rambla i Sabadell Estació
  • SANT CUGAT DEL VALLÈS : 9 hores . Rambla del Celler s/n (Club Muntanyenc St. Cugat)
  • TERRASSA : 8,30 hores. Carrer Líbia. Barri de Can Parellada (Començament Serra de Galliners)

Programa: Anirem caminant fins a l’ermita de Sant Feliuet de Vilamilanys (excursió fàcil d’uns 6 quilòmetres).
A les 11 hores ens trobarem amb tots els que han iniciat els diferents itineraris des de cada municipi a Sant Feliuet de Vilamilanys on començaran tots els actes i activitats.

Porta el teu dinar.

Tornada : A les 15,30 hores amb grups organitzats. (Tanmateix els itineriaris estaran senyalitzats per qui vulgui tornar de forma individualitzada o abans)

Organització:

  • Associació de propietaris i veïns de les Fonts
  • Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC)
  • Bellaterra Natura
  • CEPNA
  • Centre Excursionista de Terrassa
  • Centre Muntanyenc Sant Llorenç
  • Club Excursionisista de Sant Quirze del Vallès
  • Club Muntanyenc Sant Cugat
  • Federació d’ Associacions de Veïns de Sant Quirze del Vallès
  • Grup Ornitològic Pigot de Terrassa
  • Plataforma NO A LA MAT
  • Salvem el Vallès
  • Sant Quirze del Vallès Natura
  • Salvem el Vallès
  • Unió Excursionista de Sabadell (U.E.S.)

RESUM DE LA FESTA

Al voltant de mig miler de persones varen participar diumenge 12 de novembre de 2006 a la primera festa de la Serra de Galliners, per demanar una figura de protecció per aquest espai natural que es troba amenaçat pels processos constants d’urbanització i d’agressions.

La marxa excursionista va iniciar-se paral·lelament des de 7 municipis del Vallès Occidental (Sabadell, Sant Quirze, Terrassa, Cerdanyola, Sant Cugat, Rubí i Les Fonts) i tots els participants varen aplegar-se a les 11 del matí a l’ermita de Sant Feliuet de Vilamilanys a Sant Quirze del Vallès.

Els voltants de Sant Feliuet de Vilamilanys varen esdevenir el centre de festivitat reivindicativa, que va acollir un conjunt de tallers i activitats adreçades als més petits. Les bitlles catalanes, el joc del mocador i el taller d’energía solar varen ser algunes de les activitats infantils que es desenvoluparen al llarg del matí.

El grup BUFANÚVOLS va animar la festa amb musica i danses provinents d’arreu del món. Al migdia la companyia d’espectacles va interrompre la seva actuació amb l’objectiu de sentir les paraules del convidat d’honor, l’actor CESC CASANOVES, que va manifestar en un discurs informal, però alhora reflexiu, la necessitat de prendre consciència sobre la rellevància dels parcs naturals i va convidar a tothom a “no deixar-se perdre la Serra de Galliners “.

Mitjançant un conjunt de plafons informatius es varen donar a conèixer les principals amenaces que pateix la Serra de Galliners així com les particularitats geogràfiques i biològiques de la zona.

La Serra de Galliners és un espai agroforestal que connecta el Parc Natural de Sant Llorenç i el Parc de Collserola, configurant la part central de la Via Verda. Aquest espai natural contribueix a ordenar el creixement dels municipis que l’envolten. Conté un ric patrimoni històric, natural, cultural i paisatgístic.

El fet d’aplegar cinc camins històrics, uns 50 conjunts arquitectònics, més de 100 espècies de vertebrats i unes 1000 espècies de plantes, converteix aquesta zona natural en una franja de territori d’una innegable riquesa.

Les entitats convocants d’aquesta festa varen demanar a la Generalitat de Catalunya que inclogui la Serra de Galliners en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i la contempli com a connector ecològic.

Tanmateix es va sol·licitar que els ajuntaments de Cerdanyola, Rubí, Sabadell, Sant Cugat, Sant Quirze i Terrassa estableixin figures de protecció municipal a la Serra.


DISSABTE 2 DE SETEMBRE DE 2006

JORNADA DE NETEJA A LA SERRA DE GALLINERS

Es va fer una recollida de residus trobats al voltan del torrent de la Betzuca i al començament del cami que s’endinça a la serra de Galliners des de Can Poncic.

 


DIUMENGE 11 DE JUNY DE 2006

FESTA DEL MEDI AMBIENT

BETZUCA: NATURA I CULTURA A L’ENTORN D’UN TORRENT  

Descarregar el PROGRAMA FESTA 2006

ACTIVITATS:

Al llarg del matí es faran jocs i tallers relacionats amb la vida natural i cultural dels torrents i la gestió sostenible de l’aigua, així com les exposicions “Projecte del RIU SEC” i “ESTIMA L’AIGUA: Cada gota compte”.

Lloc: Parc de Les Morisques de Sant Quirze del Vallès des de les 11 fins a les 14 hores
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura
Col·laboració: Diputació de Barcelona, Agència Catalana de l’Aigua, Promotora Catalunya Sostenible, Bellaterra Natura, Projecte Rius, La Ruda, Fundació Territori i Paisatge.


DE 15 DE JUNY AL 16 DE JULIOL DE 2006

EXPOSICIÓ

ESTIMA L’AIGUA: Cada gota compta.

Aquesta exposició és un recull de les activitats realitzades a la festa del medi ambient del dia 11 de juny de 2006 amb el títol de : “BETZUCA, NATURA I CULTURA A L’ENTORN D’UN TORRENT”.

LLoc: Vestibul del Centre Cívic de Can Feliu. Entrada lliure.

Hora: Matins de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, tardes de dilluns a dimecres de 17,30 hores a 22 hores i de dijous a dissabte de 17,30 a 24 hores.

Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.
Col·labora: Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Fundació Territori i Paisatge (FTiP)


DIUMENGE 28 DE MAIG DE 2006

EXCURSIÓ

SANT MIQUEL DEL FAI – EL FIGUERÓ (TRAVESSA PELS CINGLES DEL FAI I DE BERTÍ)
CICLE: “ITINERARIS PER LA SERRALADA PRELITORAL, FRONTERA NATURAL DEL VALLÈS”.

Lloc de trobada: Poliesportiu de Sant Quirze del Vallès a les 8 hores . Transport amb vehicles propis. Hora de tornada al voltant de les 17 hores.
Característiques: 400 metres de desnivell acumulats. Dificultat: fàcil. Cal portar esmorzar, dinar i aigua. Es recomana dur prismàtics. Organització: Club Excursionista Sant Quirze del Vallès (C.E.S.Q.V.). Secció Natura.
Reserva: C.E.S.Q.V. carrer Bages, local 11 E, dimecres i divendres de 20 a 22 hores
Col·laboració i participació: Sant Quirze del Vallès Natura.

DISSABTE 13 DE MAIG DE 2006

EXCURSIÓ

ELS OCELLS DE MUNTANYA DE LA SERRA CAVALLERA 

Serà una agradable caminada d’una duració aproximada de quatre hores d’anada per la cara sud de la serralada resseguint un sender de petit recorregut i superant des de l’inici fins el final un desnivell aproximat de 600 metres i sense cap mena de dificultat que no siguin les relativament suaus pendents  alternant-se amb els plans. Durant el recorregut podrem observar diverses espècies d’ocells que passen la primavera nidificant en aquests prats de muntanya com ara el Còlit gris, el Grasset de muntanya, l’Alosa, la Merla roquera, els Xoriguers, els molt abundants Voltors, que tot i que no hi crien són força presents, l’Àguila daurada que vigila des dels cims de les Pasteres els moviments de les Marmotes, i amb una mica de sort el Trencalós fent el seu recorregut habitual cap a l’Alta Garrotxa cercant menjar.

Lloc de trobada: Poliesportiu de Sant Quirze del Vallès a les 6,30 hores. Transport amb vehicles propis.
Característiques: 600 metres de desnivell acumulats. Dificultat: fàcil . Cal portar esmorzar, dinar i aigua. Es recomana dur prismàtics.

Organització: Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (APNAE, www.apnae.org)
Col·laboració i participació: Sant Quirze del Vallès Natura.


DIUMENGE 2 D’ABRIL DE 2006

VISITA GUIADA AL JARDÍ BOTÀNIC DE BARCELONA

L’objectiu de la visita és conèixer les plantes dels diferents ambients mediterranis d’arreu del món. Aquestes plantes es caracteritzen per la seva adaptació a pluges estacionals i minses. Són les més adients per a reduir el consum d’aigua en jardineria

L’activitat es oberta a tothom. El preu de l’entrada per majors de 16 anys és de 3 € i en grups 2 €.

Lloc de trobada: Poliesportiu de Sant Quirze del Vallès a les 9 hores. Transport amb vehicles propis. Hora de tornada aproximada : 15 hores.

Organització: Sant Quirze del Vallès Natura


DISSABTE 1 D’ABRIL DE 2006

CURS D’INTRODUCCIÓ A LA XEROJARDINERIA

L’objectiu del curs és conèixer les tècniques per a guadir d’un jardí bonic, adaptat al clima mediterràni amb el minim consum d’aigua, baix manteniment i lliure de productes químics.

L’activitat es fa a la Masia de Can Feliu de les 9,30 a les 14 hores.


DIUMENGE 26 DE MARÇ DE 2006

EXCURSIÓ

LA SERRA DE GALLIFA
CICLE: “ITINERARIS PER LA SERRALADA PRELITORAL, FRONTERA NATURAL DEL VALLÈS”.

Lloc de trobada: Poliesportiu de Sant Quirze del Vallès a les 8 hores . Transport amb vehicles propis. Excursió Matinal (hora de tornada aproximada : 15 hores).
Característiques: 400 metres de desnivell acumulats. Dificultat: fàcil. Cal portar esmorzar i aigua. Es recomana dur prismàtics.

Organització: Club Excursionista Sant Quirze del Vallès (C.E.S.Q.V.). Secció Natura.
Reserva: C.E.S.Q.V. carrer Bages, local 11 E, dimecres i divendres de 20 a 22 hores
Col·laboració i participació: Sant Quirze del Vallès Natura.


DISSABTE 25 DE MARÇ DE 2006

CURS D’INTRODUCCIÓ A LA XEROJARDINERIA

L’objectiu del curs és conèixer les tècniques per a guadir d’un jardí bonic, adaptat al clima mediterràni amb el minim consum d’aigua, baix manteniment i lliure de productes químics.

L’activitat es farà a la Masia de Can Feliu de les 9,30 a les 14 hores.

Organització: Sant Quirze del Vallès Natura amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Ecològistes en Acció de Catalunya.


DISSABTE 18 DE MARÇ DE 2006

CURS D’INTRODUCCIÓ A LA XEROJARDINERIA

L’objectiu del curs és conèixer les tècniques per a guadir d’un jardí bonic, adaptat al clima mediterràni amb el minim consum d’aigua, baix manteniment i lliure de productes químics.

L’activitat es farà a la Masia de Can Feliu de les 9,30 a les 14 hores.

Organització: Sant Quirze del Vallès Natura amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Ecològistes en Acció de Catalunya.


DISSABTE 11 DE MARÇ DE 2006

CURS D’INTRODUCCIÓ A LA XEROJARDINERIA

L’objectiu del curs és conèixer les tècniques per a guadir d’un jardí bonic, adaptat al clima mediterràni amb el minim consum d’aigua, baix manteniment i lliure de productes químics.

L’activitat es farà a la Masia de Can Feliu de les 9,30 a les 14 hores.

Organització: Sant Quirze del Vallès Natura amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Ecològistes en Acció de Catalunya.


DISSABTE 4 DE MARÇ DE 2006

CURS D’INTRODUCCIÓ A LA XEROJARDINERIA

L’objectiu del curs és conèixer les tècniques per a guadir d’un jardí bonic, adaptat al clima mediterràni amb el minim consum d’aigua, baix manteniment i lliure de productes químics.

L’activitat es farà a la Masia de Can Feliu de les 9,30 a les 14 hores.

Organització: Sant Quirze del Vallès Natura amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Ecològistes en Acció de Catalunya.


DIUMENGE 19 DE FEBRER DE 2006

EXCURSIÓ

EXCURSIÓ MATINAL “DE CLAVEGUERA A RIU”
Recorregut pel Riu Sec de la mà de biòlegs, ambientòlegs i geòlegs per a conèixer els projectes de recuperació dels diferents trams, molt especialment els dels Aiguamolls de Can Ponsic i Sant Pau del Riu Sec.

Lloc: Poliesportiu de Sant Quirze del Vallès a les 8 hores. Desplaçament amb transport públic. Dificultat baixa, excursió adreçada a totes les edats.

Organització: Sant Quirze del Vallès Natura i Unió Excursionista de Sabadell (U.E.S.), amb la col·laboració de l’Agrupació de Veïns del barri de Gràcia de Sabadell.
Preu: Socis: gratuit . No socis : 3 € (es lliurarà documentació)
Reserva: Trucant al 647584332 de 19 a 21 hores, a la seu de la U.E.S. o per correu electrònic a sqvnatura@telefonica.net


DIUMENGE 5 DE FEBRER DE 2006

PLANTADA POPULAR D’ARBRES A SANT QUIRZE DEL VALLÈS

L’Associació de Veïns de Can Pallàs, Sant Quirze del Vallès Natura i Depana portaren a terme una replantació amb arbres autòctons de la zona, dins del projecte de recuperació i arranjament del Torrent de la Betzuca (amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona). Lloc de trobada: 11 hores al carrer de la Grípia amb cantonada del carrer Font de la Riba. Organització:Associació de Veïns de Can Pallàs i Sant Quirze del Vallès Natura, amb la col·laboració de Depana i GEOSEI.

L’activitat programada  pel diumenge 5 de febrer de 2006 ha consistit en la plantació de vegetació de ribera en el tram del riu Sec que passa per la zona de Can Pallàs (en aquest indret anomenat torrent de la Betzuca).

És el resultat de la col·laboració entre els veïns de Can Pallàs i Llobateres, l’associació Sant Quirze del Vallès Natura, DEPANA, i una part dels integrants del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge de la UAB, que han redactat un projecte molt més ampli i que engloba tota la conca del riu Sec.

Durant el matí, persones de totes les edats han plantat al voltant de 300 arbres i arbustos autòctons, com albers, salzes, sanguinyols i saücs dins del torrent i roures, alzines, aladerns i arboç fora del torrent.

Els nens han apadrinat els arbres plantats per ells mateixos, i durant els mesos d’estiu volen anar a regar-los, per ajudar a que creixin durant els seus 2 primers anys de vida. Per fer la seva futura identificació, cada arbre disposa d’una etiqueta, amb el nom del nen que la plantat. S’han lliurat fitxes identificatives dels arbres plantats.

L’activitat ha finalitzat amb un dinar de germanor, organitzat pels veïns de Residencial Can Pallàs i LLobateres, i amb la recollida de signatures per a demanar al consistori municipal la protecció d’aquest espai, que és alhora connector biològic i area de pas del CAMÍ RAL.

La plantació de vegetació de ribera feta a Can Pallàs no es tracta d’un fet aïllat, aquesta acció és un petit projecte dintre d’un altre més ampli, que vol ser un punt de partida per a sensibilitzar la ciutadania de l’importància dels nostres rius i torrents, no només la població de Sant Quirze, sino també la dels altres municipis per on passa el riu Sec.

L’associació Sant Quirze del Vallès Natura, vol animar amb aquest acte, tant a les persones del municipi de sant Quirze del Vallès, com a la gent d’altres municipis, a emprendre iniciatives per millorar, mantenir i preservar el gran tresor que són els  torrents.  

Tanmateix agraeïx a tots els participants l’interès i entusiasme que han fet palès durant aquesta activitat.

EL RIU SEC : EIX FLUVIAL VERTEBRADOR
PROJECTE PER A LA RECUPERACIÓ DE LA IDENTITAT TERRITORIAL I PAISATGÍSTICA

És un projecte emmarcat en el taller transversal del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge que imparteix la Universitat Autònoma  de Barcelona. L’equip de treball de caràcter multidisciplinari, ha estat integrat per 15 persones (geògrafs, ambientòlegs, geòlegs, biòlegs, arquitectes i historiadors).

El projecte partia amb la simulació d’un encàrrec de l´Administració Pública (en aquest cas l´ACA), i malgrat es tractés d’un exercici acadèmic, l’objectiu era ser útil a la societat.

El riu Sec neix al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i desemboca al riu Ripoll després d’un recorregut d’aproximadament  25 km, la major part dels quals, per la plana vallesana. Al llarg del seu itinerari, el riu Sec travessa 7 termes municipals que són Matadepera, Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Sabadell, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet. La zona per on transcorre el riu pateix una forta pressió urbanística, greus impactes antròpics i la fragmentació del territori per infraestructures, grans equipaments i indústries. El riu Sec és un riu estacional que durant llargs períodes de l’any pràcticament no porta aigua tot i que, puntualment, pot provocar grans avingudes. Aquesta característica, juntament amb el progressiu estat de deteriorament de les seves aigües, ha comportat que la població local hi visqui d’esquenes i hagi convertit la major part del seu curs en un espai residual.

L’anàlisi i posterior diagnosi de l’espai fluvial del riu Sec han permès definir les idees bàsiques del projecte.

  • RECUPERAR LA IDENTITAT DEL RIU

Durant el procés de diagnosi, s’ha detectat que el riu Sec no té una identitat clarament definida. És un riu que pren un gran nombre de noms al llarg del seu recorregut, un riu que quasi no porta aigua i quan en porta està contaminada; un riu deglutit per la ciutat; un riu desconegut i ignorat per part de la població; un riu no planificat; un riu no valorat.

Aquesta manca d’estima i valoració per part dels ciutadans de la zona fa que aquests no s’identifiquin amb l’espai fluvial i considerin que no en formen part. El projecte parteix de la idea que els espais fluvials tenen valor per sí mateixos i que, com a tals, cal preservar-los. Per aconseguir la conservació del paisatge fluvial del riu Sec s’ha de potenciar la recuperació de la identitat territorial del riu en un sentit ampli. Cal mantenir o potenciar la naturalitat del riu millorant les condicions físico-químiques de l’aigua i la restauració del bosc de ribera. Però, a la vegada, és necessari també propiciar que l’espai fluvial es converteixi en un espai social. Sense una intervenció i un ús clarament definit, un territori amb una pressió antròpica tant important com aquest, acabarà per desaparèixer.

Cal planificar i actuar per tal que l’espai del riu es converteixi en un espai viscut, en l’escenari de les activitats lúdiques dels ciutadans dels municipis veïns. Si la població coneix i gaudeix del paisatge del riu Sec, unirà esforços per conservar-lo i, tal com diu el Conveni europeu del paisatge, l’existència d’un paisatge de qualitat millorarà també la qualitat de vida dels seus habitants.

  • RIU COM A EIX VERTEBRADOR DE LA VIA VERDA SANT LLORENÇ- COLLSEROLA

El riu Sec està associat a un paisatge que li és propi, és el paisatge que coincideix amb part de la via verda que enllaça el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Parc de Collserola. El riu Sec és l’eix del connector paisatgístic entre aquests dos espais naturals ubicats en un entorn fortament humanitzat i, per això, sotmès a moltes pressions urbanístiques i, per tant, molt necessitat de preservació.

A més del riu Sec, que és l’eix principal i sense ell no haurien existit els altres, es proposen dos connectors més que són el camí dels Monjos i el camí Ral. L’existència de tres connectors, pràcticament paral·lels en part del recorregut, reforça la idea de connexió cultural i natural. El camí dels Monjos és el camí de carena, és a dir, un camí amb pendents, àmplies visuals i vistes paisatgístiques. El camí Ral, en canvi, és un camí més planer que transcorre al costat del riu Sec, ha estat poc transformat i és més popular entre la població local fet que fa que prengui un paper més destacat com a connector que el camí dels Monjos.

  • RIU COM A EIX CULTURAL DE L’ESPAI FLUVIAL

El projecte ha posat al descobert la riquesa cultural de l’espai fluvial del riu Sec que resta abandonada o mig amagada entre els nous usos de la zona. Actualment, pràcticament només l’església de Sant Pau de riu Sec, situada en un lloc espaiós, capta l’atenció. Aquest patrimoni cultural està format per d’elements de característiques diferenciades com masies, jaciments arqueològics o edificis d’interès.

Val a dir que, excepte en el cas dels jaciments arqueològics o paleontològics que són excepcionals a Catalunya, la major part del patrimoni cultural no té un valor extraordinari per si mateix. El seu valor ve donat per la seva localització i concentració al voltant del riu.

És el riu Sec el que explica, vertebra i dóna sentit a l’eix cultural que s’ha desenvolupat al llarg dels segles al seu entorn. Per tan, cal recuperar aquests elements en clau fluvial.


DIMECRES 25 DE GENER DE 2006

FÒRUM/DEBAT

LES LINIES D’ALTA TENSIÓ
De la mà d’enginyers i experts com en Pere Carbonell i Xavier Llorente coneixerem més coses sobre l’energia i les Torres d’Alta Tensió. Vine i participa ! És un tema que ens pertoca a tothom.

Lloc: Centre Cívic Can Feliu a les 20 hores.
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.


DIUMENGE 22 DE GENER DE 2006

EXCURSIÓ

PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT
CICLE: “ITINERARIS PER LA SERRALADA PRELITORAL, FRONTERA NATURAL DEL VALLÈS”.

Lloc de trobada: Poliesportiu de Sant Quirze del Vallès a les 8 hores . Transport amb vehicles propis. Hora de tornada al voltant de les 17 hores.
Característiques: 400 metres de desnivell acumulats. Dificultat: fàcil. Cal portar esmorzar, dinar i aigua. Es recomana dur prismàtics.

Organització: Club Excursionista Sant Quirze del Vallès (C.E.S.Q.V.). Secció Natura.
Reserva: C.E.S.Q.V. carrer Bages, local 11 E, dimecres i divendres de 20 a 22 hores
Col·laboració i participació: Sant Quirze del Vallès Natura.