Activitats 2011


Del 25 al 27 de Novembre de 2011

SORTIDA A LA LLACUNA DE GALLOCANTA I VISITA TURÍSTICA PELS VOLTANTS

La llacuna de Gallocanta es considera la llacuna natural més gran d’Espanya. Es tracta d’una massa d’aigua salada situada al centre del Sistema Ibèric, entre la província de Terol i Saragossa.

És una de las zones humides més importants de la Península Ibèrica i d’Europa. La llacuna està declarada com a refugi de fauna silvestre. La gran diversitat vegetal afavoreix una gran varietat de fauna, especialment d’ocells.

De fet, la zona és declarada una zona especial de protecció per les aus i compta amb unes 220 espècies. L’espècie més emblemàtica és la grulla (Grus grus): milers d’aquestes aus descansen a la llacuna durant poques setmanes en els seus viatges migratoris entre el Nord d’Europa i els alzinars d’Extremadura i Andalusia. A finals de novembre hi ha la migració cap al sud i a finals de febrer el viatge prenupcial cap al nord. El desembre és una molt bona època per tenir l’oportunitat d’observar tantes grulles volant….. un espectacle fascinant per a tothom!!! A més, podem aprendre moltes coses de la zona: de fauna, de flora i també de cultura.

Data: Del 25 al 27 de Novembre.
Sortida: el divendres dia 25 a les 9:00 i a les 17:00 des del polisportiu.
Mitjà de transport: en cotxes particulars.
Preu allotjament per persona: veure preus 2 nits alberg ALLUCANT http://www.allucant.com/htm/alojamiento.htm
Arribada: diumenge dia 27 a la tarda.

Divendres 25:

  • Hora de sortida: A les 9:00 i a les 17:00 des del polisportiu.
    (El grup de les 9:00 visitara l’Estany d’Ivars i Vila-sana)
  • Nit: Possibilitat de veure les grulles.

Dissabte 26:

  • Visita a la Llacuna de Gallocanta.
  • Visita al Centre d’Interpretació.
  • Nit: Observació de les Grulles.

Diumenge 27:

  • Mati: Visita al Monasterio de Piedra.
  • Tarda: Arribada a Sant Quirze.
   

Dissabte, 1 d’octubre de 2011

II Sortida a la Serra de Galliners 

Característiques: Sortida matinal adreçada a totes les edats. Cal portar roba còmoda i calçat esportiu.

Hora i data: dissabte 1 d’octubre a les 9 hores.
Mitja de transport: Cotxes particulars (anar al carrer Líbia).
Arribada: 13h. Aprox.
Lloc de trobada: Masia Can Feliu.
Preu: Gratuït.
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.

 

 

 

 

 

 

 

 


Dissabte,  3 de setembre de 2011

I Sortida a la Serra de Galliners

Característiques: Sortida matinal adreçada a totes les edats. Cal portar roba còmoda i calçat esportiu.
Hora i data: dissabte 3 de setembre a les 9 hores.
Arribada: 13h. Aprox.
Lloc de trobada: Masia Can Feliu.
Preu: Gratuït.
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.

 

 

 

 

 

 

 

 


Diumenge, 12 de juny de 2011

La Festa del Medi Ambient. Gallineja i dóna vida a la Serra.

 El 5 de juny és el dia mundial del Medi Ambient i com cada any hem celebrat la nostra Festa del Medi Ambient a les Morisques. Un cop més, un èxit de participació i sobretot de ganes de passar una bona estona aprenent sobre la natura de la Serra de Galliners, un espai que tenim tant a prop de casa i que encara molta gent desconeix…

Hem fet moltes activitats dirigides als més joves. Hem plantat, hem pintat, hem saltat, hem creat, hem baixat per la tirolina, sempre reivindicant la protecció de la nostra serra i informant del seu gran valor ecològic i paisatgístic. La cloenda ha estat a càrrec dels Diables de Sant Quirze i del grup Tocabatuka de la Taula Rodona: han tocat molt bé i molt fort. Uns nens i nenes s’han avençat als tambors amb uns cartells pintats amb les petjades dels animals de la Serra a on hi posava: SOS GALLINERS. Esperem que el missatge s’hagi sentit.

Moltíssimes gràcies a tothom per fer-ho possible. Us esperem l’any vinent amb les mateixes ganes i il·lusió per aconseguir preservar l’entorn i sentir-nos encara més orgullosos del nostre poble.


Diumenge, 30 de maig de 2011

Cicle de descoberta de la natura «El Xot Tafaner»

Com fer una col·lecció de roques i minerals

Mitjançant jocs i tallers descobrirem la geologia que hi trobem a Can Poncic. Aprendrem conceptes bàsics per a realitzar una col·lecció de roques i minerals.

Característiques: Sortida matinal adreçada a totes les edats. Cal portar roba còmoda i calçat esportiu.
Hora i data: Diumenge 30 de maig a les 10 hores.
Lloc: A Can Poncic.
Preu: Gratuït.
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.


Dissabte, 21 de maig de 2011

Marxa del corredor verd

Membres de Sant Quirze Natura vam participar a la primera Edició de la Marxa del Corredor Verd del Vallès, una iniciativa del Club Muntanyenc de Sant Cugat. Ens vam reunir a les 7 del matí a l’estació de Sant Quirze i vam començar a caminar a les 8 des de Matadapera. Durant el trajecte no vam trepitjar gaire asfalt ja que el recorregut transcorria per boscos i camps tot distanciant-nos de la imatge que molts tenim del Vallès de construcció i trànsit. Cap a les 10 ja arribàvem a la zona que estem recuperant de la Betzuca a Sant Quirze del Vallès. La marxa continuava per la Serra de Galliners fins a Sant Cugat, on ens esperva un dinar de botifarra a la seu del Club Muntanyenc. La caminada llavors s’enfilava per Collserola fins arribar al Tibidabo. Des d’allà vam baixar per la carretera de les aigües fins al Peu del Funicular, fi de la marxa, ho vam celebrar amb coca i cava.

La jornada va ser molt agradable, vam conèixer millor i de més a prop el corredor i continuem convençuts que hem de reivindicar-ne la protecció, com a persones i com a poble, ja que es tracte de la única connexió natural entre el Parc de Sant Llorenç del Munt i Collserola. Una bona connectivitat és imprescindible per poder conservar la flora i fauna en un futur, i per gaudir de caminades com aquesta.

   

  


Diumenge, 25 d’abril de 2011

Cicle de descoberta de la natura «El Xot Tafaner»

Observació dels éssers vius que habiten en els troncs vells

Activitat ambientada al descobriment dels petits animals que viuen als troncs morts i la seva funció biològica. Amb material adïent esdevindrem petits científics fent un forat imaginari que ens revelarà els secrets dels arbres plens de vida.

Característiques: Sortida matinal adreçada a totes les edats. Cal portar roba còmoda i calçat esportiu.
Hora i data: Diumenge 25 d’abril a les 10 hores.
Lloc: A Can Poncic.
Preu: Gratuït.
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.

 


Abril i Maig de 2011

Projecte d’Aprenentatge i Servei amb l’Institut de Sant Quirze del Vallès

El Projecte de Caixes Niu al Torrent de la Betzuca té com a principal objectiu apropar als adolescents de Sant Quirze a l’espai natural que ofereix la Serra de Galliners i el torrent, incentivar el seu interès per la descoberta de la flora i fauna i involucrar-los en tasques de conservació i defensa del medi ambient.

No és possible defensar un entorn si abans no es coneix i per això és tant important aquest projecte. Aquest any i l’anterior ens hem reunit un dia a la setmana a les 12 del migdia amb el grup (alumnes,educadora ambiental i professors). Durant les primeres sessions es va fer una presentació dins d’un marc teòric de l’àmbit d’estudi, incidint en la importància ecològica de la Serra de Galliners com a connector biològic a escala global, en la seva diversitat de flora i fauna i les pressions en que es veu sotmès aquest entorn forestal. Els alumnes van identificar el foc i la pressió antròpica, sobretot urbanística, com els principals agents responsables de l’estructura del bosc actual. Després, ens vam apropar a l’àrea d’estudi a la zona del torrent de la Betzuca, a on van poder observar el projecte de SQVnatura per recuperar aquest espai fluvial.

A les primeres sortides per conèixer la serra i l’ecosistema fluvial vam poder comprovar que la massa arbrada present es troba força rejovenida. Per tant, molts dels ocupants secundaris de cavitats naturals, com ara les mallerengues (Parus sp), el raspinell (Certhia brachydactyla), o el xot (Otus scops) tenen una disponibilitat molt baixa de cavitats on poder nidificar. Com a tasca de conservació, doncs, es va proposar instal·lar diferents caixes niu, per oferir als ocells un lloc per nidificar i un refugi nocturn durant l’hivern. En concret vam treballar tres espècies de mallerengues,uns ocells insectívors que habiten la serra i havien nidificat sense problemes a les caixes nius anteriorment. Els alumnes van rebre unes sessions d’identificació d’aquests ocells, la importància que tenen el medi i van poder relacionar aquest marc teòric amb la disposició i característiques de les caixes. Es van tenir en compte aspectes físics com el plomatge, la mida i característiques dels ous i les femtes per poder identificar els rastres de les caixes.

Els alumnes van aprendre a les primeres sessions el maneig de les caixes niu, que es van col·locar en els llocs que ens semblaven més indicats. Durant l’època de cria (març-juny) es va fer un seguiment exhaustiu de les caixes, així com l’èxit de les caixes i la valoració de la seva importància anivell de conservació de les espècies. Es van anotar els resultats en una fitxa.

La valoració de l’experiència ha estat positiva. Els alumnes han après moltes coses sobre la biologia de les mallerengues i la importància de la seva conservació pel bon funcionament de l’ecosistema. També han après a treballar en equip, coordinar-se, i sobretot, a ser responsables d’un projecte que pot tenir avantatges per l’entorn natural del poble. A nivell curricular també han après a realitzar un treball de camp, una pràctica clau per la recerca en l’àmbit científic que consolidarà la seva formació i el seu aprenentatge a l’aula.


Diumenge, 28 de març de 2011

Cicle de descoberta de la natura «El Xot Tafaner»

Estudi dels éssers vius macroscòpics que habiten al sol

Amb aquesta activitat podrem conèixer els petits animals que viuen al terra, descobrint les funcions i la tasca important que duen a terme aquest éssers vius.

Característiques: Sortida matinal adreçada a totes les edats. Cal portar roba còmoda i calçat esportiu.
Hora i data: Diumenge 28 de març a les 10 hores.
Lloc: A Can Poncic.
Preu: Gratuït.
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.


Diumenge, 21 de febrer de 2011

Cicle de descoberta de la natura «El Xot Tafaner»

La cadena alimentària

Amb aquesta activitat podrem gaudir de jocs i tallers que ens permetrà conèixer més a fons la cadena alimentària en el nostre entorn.

Característiques: Sortida matinal adreçada a totes les edats. Cal portar roba còmoda i calçat esportiu.
Hora i data: Diumenge 21 de febrer a les 10 hores.
Lloc: A Can Poncic.
Preu: Gratuït.
Organització: Sant Quirze del Vallès Natura.