Paleontologia


ELS BOSCOS DEL VALLÈS A L’ERA DEL TERCIARI

 

Sant Quirze del Vallès no ha estat sempre tal i com el coneixem ara. Ni la vegetació ni els animals que hi viuen són els mateixos que els que hi van viure fa milions d’anys. I aquesta és la importància de les restes fòssils que durant molts anys s’hi han excavat dins el terme municipal del nostre poble.Sant Quirze del Vallès és dins l’anomenada Conca del Vallès-Penedès. Es tracta d’una fosa situada entre la Serralada Litoral i la Serralada Prelitoral i orientada ENE-WSW. Hem de cercar l’origen d’aquesta conca en els moviments tectònics duts a terme durant el Neogen (des de 23’8 a 1’7 milions d’anys) i que han configurat la conca tal i com ara la veiem.

Les pluges, els terratrèmols, els rius i l’estancament de masses d’aigua en forma de llacs han aportat els sediments que han omplert aquesta fosa. I és dins aquests sediments on trobem les restes fòssils que ens ajuden a conèixer com era el Neogen en la Conca del Vallès-Penedès.

Un riu que rep l’aigua d’una forta pluja, creix i inunda planes i amb la força de l’aigua arrossega tot el que troba: arbres, rocs de totes les mides, sorra i argila i els animals desprevinguts o ja morts que s’afegiran a la massa de fang que transporta el riu. Un cop aquest riu perd la seva força, va deixant tota aquella càrrega que transportava: el fang amb els troncs d’arbres, els rocs i les restes dels animals, formant un estrat de roca sedimentària.

Aquest procés es repeteix constantment al nostre planeta i situa els estrats un a sobre de l’altre i així arriben els fòssils als nostres dies: dins una roca sedimentària que ens testimonia que un dia hi va haver una gran avinguda que s’ho va endur tot.

Dins els estrats que trobem a Sant Quirze del Vallès els paleontòlegs hi han trobat una important llista de restes fòssils… i en més d’un jaciment!

Els jaciments de Sant Quirze del Vallès són:

– Bòvila Madurell
– Can Casablanques
– Can Casablanques II
– Can Ponsic I
– Can Ponsic II
– Can Ponsic III
– Los Rosales-Poble Nou
– Sant Quirze
– Serrat de Can Feu
– Trinxera FFCC
– Can Feliu
– Can Barra
– Mas Duran

 

En quant a l’edat d’aquests jaciments, ha estat interpretada com a pertanyents a l’Aragonià (des de fa 16 a 11’1 milions d’anys) i al Vallesià (des de fa 11’1 a 8’7 milions d’anys), segons el jaciment.

La il·lustració, cedida per Mauricio Antón, ens mostra una interpretació de com era el paleobosc a Sant Quirze del Vallès i ens mostra els principals integrants de la paleofauna que hi havia durant l’Aragonià. Hi podem veure alguns exemples :

– Listriodon: un avantpassat dels porcs i senglars d’avui en dia.

– Aceratherium: un rinoceront sense banyes, extingit fa milions d’anys.

– Deinotherium: de la mateixa família que els elefants, fixeu-vos on té les defenses!

– Dels cèrvids hi podem distingir l’Euprox, un cervatell de mida mitjana amb banyes i Micromeryx, un petit cèrvid sense banyes.

– Chalicotherium: un animal que tenia la capacitat d’aixecar-se sobre les dues potes posteriors recolzant-se en els arbres per menjar.

– Sansanosmilus: Un carnívor amb les canines molt desenvolupades, conegudes com a ‘dents de sabre’.

– D’esquirols voladors se n’han pogut reconèixer fins a dos de diferents: una és Miopetaurista crusafonti i l’altre és Albanensia albanenesis sispiricensis.

 


BIBLIOGRAFÍA RECOMENADA

“The Big Cats and their fossil relatives” text d’Alan Turner i il·lustracions de Mauricio Antón. Columbia University Press, New York, 1997.

“Mammoths, Sabertooths and Hominids. 65 Million Years of Mammalian Evolution in Europe” text de Jordi Agustí i il·lustracions de Mauricio Antón. Columbia University Press, New York, 2002.